04.08.2020
Razpisi v letu 2020
20.11.2012
RAZPIS 2012
26.08.2012
SEJEM AGRA

Ustanova dr. Antona Trstenjaka vljudno vabi na rez Trstenjakove vinske trte

11.03.2024

Prva novodobna slovenska ustanova (fundacija) - Ustanova dr. Antona Trstenjaka - organizira tradicionalni rez Trstenjakove vinske trte v Ljubljani, katero je posadil znani slovenski akademik in častni občan Ljubljane, prof. dr. Anton Trstenjak. Rez bo izveden v četrtek, 14.3.2023, ob 15.00 uri, na Trubarjevi 5, v Ljubljani.

Pomoč pri izvedbi prireditve so zagotovili: Združenje slovenskega reda vitezov vina – Viteško omizje Ljubljana, Društvo general Maister Ljubljana, Občina Križevci, Srednja administrativno-upravna šola Ljubljana, Biotehnična fakulteta UL in Pihalni orkester Ljubljana.

Čast reza Trstenjakove vinske trte bo letos pripadla vinogradniku in vinarju iz Občine Križevci, Zvonku Škrgetu (Vinska hiša ŠKRGET VINO), katerega vina bomo na prireditvi tudi pokusili. Rez trte bo nadzirala tudi Vinska kraljica Slovenije – Sanja Ferjančič.

Častni občan Ljubljane, humanist, znanstvenik in akademik prof. dr. Anton Trstenjak, po katerem je imenovana Ustanova dr. Antona Trstenjaka, je bil rojen v Slovenskih goricah in je občasno rad popil kozarček traminca iz Radgonske kleti. V dogovoru z ustanovitelji Ustanove dr. A. Trstenjaka je akademik Trstenjak na Trubarjevi posadil vinsko trto, katero so potem nepridipravi uničili. Po akademikovi smrti je bila na predlog Združenja slovenskega reda vitezov vina - Viteškega omizja Ljubljana posajena nova trta - ranina, ki je manj občutljiva na vreme v Ljubljani.

Z letošnjim tradicionalnim rezom Trstenjakove trte ohranjamo in nadaljujemo s sporočilnostjo duhovne zapuščine akademika Antona Trstenjaka. V Ustanovi dr. Antona Trstenjaka se zavedamo, da je naša skupna dolžnost, da raziskujemo in ohranjamo sporočilnost naših zavednih in ustvarjalnih Slovencev, ki so nam zagotovili ekonomsko preživetje in duhovni ter jezikovni razvoj. Živimo v času hitrih in nepredvidljivih globalno - tehnoloških sprememb in izzivov, kar nas še posebej zavezuje k inovativnemu iskanju skupnih ustvarjalnih razvojnih rešitev in ustvarjanju družbe po Trstenjakovi podobi »človek človeku človek«.

Predsednik UO Ustanove dr. Antona Trstenjaka: Dušan Gerlovič, l.r.
Predsednik Društva general Maister - Ljubljana: Dušan Vodeb, l.r.

Pojdi nazaj